woensdag 10 mei 2017

Dolce far niente

Afgelopen maandag zijn we van Mook naar de Voorhaven van Well gevaren. Deze Voorhaven geeft vanaf de Maas toegang tot het Leukermeer, een groot recreatiegebied dat aan de oostzijde verbonden is met het Reindersmeer, een fraai natuurgebied dat overbleef na grootschalige winning van scherp zand en grind. Sterker nog: hier ligt Nationaal Park de Maasduinen, een van de 20 nationale parken van Nederland.
In het verleden is de Jeanette hier vaker geweest, de Voorhaven is een bijna vierkante plas water waar je met een paar touwen aan de aanwezige grote populieren en met de kop in het zand kan afmeren. Maar de komende jaren zal dat drastisch veranderen: men heeft grootse plannen in de gemeente Bergen waar Well onder valt. Een zogenaamde winnen-winnen-winnen aanpak: hoogwaterveiligheid, het meest aantrekkelijke waterrecreatiegebied van Noord-Limburg worden en ook nog natuurontwikkeling en een beetje geld verdienen met delfstoffenwinning..... We zullen zien.
Well heeft trouwens ook een prachtig kasteel dat we maandag bezochten. En dinsdag op de fiets naar Wanssum, naar de Jumbo.
We waren eigenlijk van plan om dinsdag weer verder te varen richting Maastricht maar besloten nog een dagje te blijven, en nog een dagje, en nog een......
Het weer wordt steeds beter, de vogels zingen volop, de bomen staan prachtig in het groen, we doen wat klusjes zoals de navigatieverlichting op orde brengen, boodschappen, moestuin inplanten, beetje fietsen, het lijkt warempel wel vakantie...
Waarschijnlijk gaan we pas vrijdag weer verder. Oftewel: het zalige nietsdoen.

1 opmerking: