zondag 30 juli 2017

Canal des Ardennes

Het is een prachtig kanaal: Canal des Ardennes. Maar wel erg bewerkelijk. Niet alleen is het heel smal en ondiep zodat je precies midden in het vaarwater moet blijven, anders loop je uit je roer.
En 6 km per uur is echt het maximum. Maar het heeft ook nog eens heel veel sluizen. In het traject na Le Chesne maar liefst 26 sluizen over een afstand van 9 kilometer. Heel even overwogen we om die allemaal op dezelfde dag te doen maar we werden wijzer en hebben overnacht in Neuville. In feite vaar je de ene sluis uit om onmiddellijk weer de volgende in te varen. En op zich gaat dat best vlot. We hadden gelukkig weinig tegenliggers. Maar die paar keer dat er wel tegemoetkomend verkeer was moet je wel omzichtig manoeuvreren.
En bij één sluis was er panne en moeten de mannen (en heel soms een vrouw) van de VNF even helpen. Deze mensen rijden de hele dag van de ene sluis naar de andere om het zaakje aan de gang te houden. We kwamen ook nog onze buurman voor 3 weken uit Donchery tegen. Na Neuville de rest van de sluizentrap afgedaald. Het kanaal laat schepen toe tot 5.05 meter breedte, precies de afmeting van de Jeanette maar gelukkig hielden we aan beide zijden toch nog een paar centimeter over.

Woensdag kwamen we in Attigny aan waar we een dag bleven.

We lagen bij een oude silo waar nu onder meer een voorlichtingsbureau voor hernieuwbare energie in gehuisvest was.

Vrijdag 28 juli door naar Rethel, een wat grotere plaats. Hier in Rethel zagen we ook eindelijk nog wat beroepsvaart: een paar spitsen van maar liefst 39 meter lang en 5.08 m. breed. Ook die schijnen door die kleine sluisjes te kunnen...
Dat weekeinde begon net het feest van St. Anne. Wat je daar vooral van merkt is een grote kermis. De ingang van de kermis bewaakt door gendarmes en vriendelijke roze betonblokken.

Zondag gefietst langs de Aisne en door de graanvelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten