maandag 11 september 2017

Parijs die grote stad...

We zijn in de grote stad!
Vrijdag 1 september bewonderen we het naburige Parc des Buttes-Chaumont. Een voormalige kalkgroeve en later stortplaats voor paardenkadavers maar sinds 1867 een openbaar park. Zaterdag vertrekken Marin en Dominique weer. Nog even om het Bassin de la Villette gewandeld waar tot en met zondag Paris Plage is.

Zondag op de fiets door de grote stad naar het Louvre. Dat museum is zo groot dat we alleen de Egyptische afdeling bezocht hebben en toen geluncht op het terras van La Palette in Saint-Germain-des-Prés.
Parijs wil in 2020 een wereld fietsstad zijn en heeft voor haar Plan Vélo  in 2015 150 miljoen uitgetrokken. Het aantal kilometers fietspad moet groeien van 700 km naar 1400 km. En het moet gezegd: de typische Parijse grijze huurfietsen zie je overal en auto's lijken rekening te houden met de fietser hoewel het passeren van de rotonde bij het Place de la Bastille nog wel doet denken aan een zelfmoordpoging...

Dat ze in Parijs van fietsen houden bleek ook diezelfde zondagavond laat toen we gerucht hoorden op het voordek en een paar gasten het kabelslot van de vouwfiets al losgewrikt hadden met behulp van de zadelpen van diezelfde vouwfiets. Ze mompelden nog "pardon monsieur" voordat ze zich uit de voeten maakten. Nu is het stuurhuis voorlopig fietsenstalling..

Maandag 4 september bij een Chinese tandarts in de buurt mijn brug weer vast laten plakken die er vrijdag uitgefloept was. Toen we die maandagnacht om 5 uur merkten dat er een paar dronkelappen aan boord gestapt waren die begonnen om alles wat los lag in het water te gooien hebben we toch maar besloten om van ons schip een kasteel te maken met uithouders en een hefbrug. En al het losse spul achter slot en grendel te doen. Sindsdien blijft het rustig.

Er gebeurt sowieso van alles bij ons schip. Overdag is de kade een prima plek om te joggen, te wandelen, te vissen of te relaxen. Ook maakten we nog een fotoshoot mee boven ons schip. En er komen voortdurend elektrische huurbootjes voorbij en af en toe een "stofzuigerschip". Maar op zich is het hier toch relatief rustig.

Woensdag 6 september even naar Montmartre gefietst, bekend van de Sacré Coeur en het Place du Tertre waar bleek dat de portrettekenaars langzaam verdrongen worden door de uitbreidende terrassen..

Donderdag naar de naburige markt geweest waar dicht opeengepakt honderden marktventers tegen elkaar opbieden. En rondgelopen op het vrij nieuwe stadspark Parc de la Villette dat op een steenworp afstand van ons schip ligt op de plek waar vroeger de abattoirs waren en de grote veehallen. Nu is er een wetenschapsmuseum, hypermoderne concertzaal, conservatorium en dergelijke.

Vrijdag met de metro naar het Museé de l'Orangerie waar een paar zalen gewijd zijn aan een nogal omvangrijke installatie van Monet: de waterlelies. Wie dacht dat het een paar handzame schilderijtjes betreft heeft het mis: het zijn 2 zalen, bekleed met de impressies van Monet's eigen tuin.

Zondag 10 september was de laatste dag dat je nog in het Bassin de la Villette kon zwemmen; dat hebben we dus maar gedaan.

En daarna tango dansen aan de Seine....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten