vrijdag 9 juni 2017

Groen

Nadat we vrijdag 2 juni onze vuurdoop hadden met de tunnel van Ham en het licht weer zagen waren we terecht gekomen in een groene oase. Of eigenlijk een groene vallei: de Franse Ardennen waar de Maas zich doorheen slingert. Wat een veelheid aan kleuren groen. Tenminste 50 tinten groen...
Eind van de middag legden we aan in Haybes. En daar zijn we het hele weekeinde ook maar gebleven, even bijkomen....
Bovendien was er die zondag een kleinschalige variant van de Parade: straattheater. Niet dat we alle Frans kunnen volgen maar mooi was het wel. De bakker heeft iedere ochtend vers brood: heerlijk!
Op maandag 5 juni doorgevaren naar Fumay, het naburige stadje met veel schitterende gebouwen, allemaal verschillend maar ook hier: veel dichtgetimmerd of à vendre. Vanaf de 12e eeuw tot aan 1970 was Fumay het centrum van de leisteenwinning.

De dinsdag en woensdag was er harde wind en heel veel regen dus blijven liggen. Varen in een cabriolet is leuk maar niet met regen. Het tijdelijke dak van zeildoek voor het stuurhuis werkt nog niet optimaal, de regen blijft er op staan en vormt grote zakken met water die periodiek geleegd moeten worden om overlast te voorkomen. Gaan we nog een slimme oplossing voor verzinnen.

Donderdag 8 juni was er nog steeds veel wind maar geen regen meer dus richting Monthermé gevaren. De Naik van Jenny en Bob was ons steeds net voor bij de automatische sluizen en berichtte ons eind van de middag, nadat we al 7 uur gevaren hadden dat de kade in Monthermé helemaal vol was. Daarop besloten we weer een sluis terug te varen en aan te leggen in Laifour. Op een prachtige rustige lokatie: heerlijk. En natuurlijk iedere dag weer vers brood van de boulangerie. Weer even een dagje blijven liggen.

Vandaag 9 juni op de fiets naar Monthermé geweest en boodschappen gedaan. De aanlegkade daar is veel minder aantrekkelijk dan die in Laifour. Morgen vertrekken we richting Charleville-Mézière.

6 opmerkingen:

 1. Giga groen dáár, geweldig om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dit verslag! Zo vaar ik een beetje mee langs bekende plaatsen (Montherme is een dierbare herinnering) Ga zo door en goede vaart!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, Laifour! We hadden het je moeten aanraden, maar je hebt het zelf gevonden! Stilte, duisternis, groen, du vin, du pain et du fromage!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, inderdaad een gouden plek, Laifour! Dus...de mevrouw in het winkeltje, annex café, annex boulangerie is er nog! In Ch. Mézières is een kanaal dat naar de haven leidt, ik denk dat jullie in dat kanaal een mooie plek kunnen vinden.

  En verder..... een stok in het midden onder het zeil, stok afgezet met iets zachts om zeil te beschermen. Zo doen de marktkooplui het ook! Fijne en mooie vaart verder. XxMIa

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ha die Pim & Mia. Zijn al voorbij Charleville-Mézières en liggen nu in Lumes. Morgen waarschijnlijk naar Sedan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij konden in 2015 niet terecht in Revin en zijn toen doorgevaren naar Laifour. Drie dagen blijven liggen, wat is het daar mooi. Leuk dat iedereen die daar langs is gekomen dat zelfde ervaart.

  BeantwoordenVerwijderen