zaterdag 3 juni 2017

Tunnel de Ham en écluse les 3 Fontaines

Vrijdag 2 juni: het gaat gebeuren! Waar we heel veel voorbereiding voor gedaan hebben en angstige dromen over hadden gaan we doen. De tunnel door....
Het hielp dat de vriendelijke brombeer sluismeester van de eeuwenoude écluse les 3 Fontaines ons diverse malen gerustgesteld had: "n'ayez pas peur".
En dat we redelijk makkelijk het stuurhuis plat hadden gelegd, de knalpijp verwijderd, de boordlichten gedemonteerd, blauwe bord verwijderd, alle schoorstenen weg en de voormast en de waslijnpalen naar beneden.
Als we het goed uitgerekend hebben zijn we nu overal lager dan 3,50 m. En het hielp ook dat we de dag er voor de situatie verkend hadden en rustig geluncht in de eveneens eeuwenoude Auberge de la Voute, de plek waar vroeger de paarden die de péniches over de Maas trokken gestald werden.


Er komt eerst een jachtje uit de sluis en er zijn 2 jachtjes voor ons. Maar dan varen we de sluis binnen: het eerste sluisje met de spitsenmaten, we passen er net in.

Voor de tunnel en vlak na de tunnel zit een sluis, de sluismeesters kunnen het hele waterpand ("bief") verlagen zodat de doorvaarthoogte die normaal 3,20 m. is, groter wordt (en de doorvaartdiepte dus lager). De Jeanette steekt 1,30 meter diep zodat de waterstand van normaal 1,80 verder verlaagd kan worden met een halve meter.

Gaat dat passen? Ja, dat gaat passen...
Het einde van de tunnel op 565,10 m. is al zichtbaar. Het begin van de tunnel is mooi rond met glad afgewerkte kanten, Maar al gauw is het een bonkig in de rotsen uitgehakt gat waar we door varen. De LED schijnwerper voor op de boeg doet het goed en ook achterop verlicht de plat neergelegde LED bouwlamp de tunnel.
Langzaam kruipen we er door. Het duurt eindeloos maar het gaat prima en eindelijk komen we weer in het daglicht, in een totaal andere wereld en met een totaal ander gevoel.

We deden het...

1 opmerking:

  1. Hoi Henk,
    Ik ken al het gevoel en de spanning, maar alles wordt beloond met het prachtige groene landschap van achter de tunnel. Genieten, man! En ik ben ongelooflijk trots op je, wetend dat je hier best tegen op zag. Overigens sluisbreedte is nu nog 5.70. Wordt bij Verdun 5.10, dus je kan nog wat oefenen. Veel plezier en vooral genieten. Niet te hard, dit eerste stuk, is veel te mooi. Omvaren via Reims is geen straf. Zo zijn wij terug gegaan. En verhalen over te weinig water, vraag zelf bij de VNF, vooral de Engelsen riepen bij ons toen dat de boel dicht zat, maar dit bleek voor ons soort schepen niet het geval, fijne Reis! Iede

    Ps het fb commentaar is meestal van mijn Jeannette die ook helemaal met jullie meereist.

    BeantwoordenVerwijderen