zaterdag 14 oktober 2017

Schelde

Maandag 9 oktober de motor weer gestart en verder de Schelde af. Naar Antoing in België. De schepen worden groter en de sluizen ook. En het duurt allemaal veel langer: over een sluis doen we nu gemiddeld anderhalf uur in plaats van een kwartiertje zoals we gewend waren in Frankrijk. Maar we kunnen nu wel de motor voluit laten draaien en varen zo'n 11 tot 11.5 km/h. Het passeren van de grens gaat geruisloos.
In Antoing meren we af aan de betonnen kaai aan bakboord.
De volgende dag varen we maar een klein stukje: tot Tournai (Doornik).
We kunnen ook niet verder want er is een staking van het brug- en sluispersoneel. In de kom midden in Tournai ligt een flinke verzameling spitsen en grotere vrachtschepen te wachten.
Eind van de middag kunnen ze door, er is kennelijk weer een akkoord. Maar wij blijven, ook nog de volgende dag. Prima plek, stroom. De stad bekeken, de zoveelste kerk bekeken en Belgisch bier gedronken.
Op donderdag 12 oktober varen we weer verder over de Schelde naar Oudenaarde. We verlaten Tournai via een soort waterpoort waar ook de zeer grote schepen gewoon onderdoor kunnen. In Oudenaarde meren we af onder een voetgangersbrug, boven de sluis.
Het was een lange dag varen voor ons doen (7 uur), vooral omdat de sluizen zoveel tijd kosten. Soms zijn we pas in de 3e ronde aan de beurt.
We zijn allebei een beetje (flink) verkouden dus vroeg naar bed. En 's avonds even de Zwitserse tegelkachel aan.
Vrijdag 13 oktober weer een lange vaardag van 7 uur. Vanaf de Schelde draaien we bakboord de ringvaart om Gent in en vlak voor de sluis van Evergem gaan we stuurboord uit de Brugse Vaart in. Dat was nog even spannend want de maximaal toegestane diepgang in dit kanaalpand is sinds 2015 1.30 meter, precies de diepgang van onze Jeanette. Maar het gaat goed en eind van de middag meren we af in de Nieuwe Vaart. Dit weekend blijven we in Gent. Zaterdag komt Jet aan boord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten